sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Metsästys ja sen merkitys

Sunnuntai, tuo pyhitetty lepopäivä nostaa esiin pohdittavia asioita kerta toisensa jälkeen. Tänään ajattelin hiukan miettiä metsästystä ja sen merkitystä yleisesti.

Vaikka meidän metstästäjien harrastus määritellään lainsäädännössä riistan tappamiseksi ja pyydystämiseksi, ei koko totuus ole niin yksinkertainen.

Kaikki riista elää luonnossa ja ovat siellä olosuhteiden ja luonnonlakien armoilla. Toiset riistaeläimet ovat kasvinsyöjiä, kun taas jotkut niiden saalistajia. Luonnossa eletään aina toisten kustannuksella.
Meidän, eli ihmisten olemassaolo on aina sidoksissa luontoon ja sen hyväksikäyttöön. Onhan ihminenkin osa luontoa ja voisi jopa sanoa, että ihminen on, joka tapauksessa pakotettu sitä hyödyntämään jokapäiväisessä elämässään. Ei välttämättä metsästämällä, mutta onhan metsästyskin jollekkin elinkeino.

Miksi metsästämme? Siinä kysymys johon ei ole yhtä oikeaa vastausta, niinkuin juuri sanoin, jollekkin se todella on elinkeino, mutta useinmiten se on vain harrastus ja keino irtautua arkielämästä.  Jalo harrastus jota on vaalittu ns. kansallisaarteena kaikki vuodet. Sitähän se myös on, ainutlaatuinen mahdollisuus harrastaa metsästystä. Metsästyksen luonne on vain muuttunut aikojen saatossa. Ennen esi-isämme metsästivät elääkseen, nykyään metsästys on lähinnä juurikin sitä edellämainittua harrastamista ja keino irtautua. Erä elämän salat on tuntemattomia todella suurelle osalle suomen kansaa, koska suhteessa meitä metsästäjiä on vähän. Mutta ne jotka tuntevat ne, tietävät miksi metsästys on minullekkin niin tärkeää. Kipinä yöt laavulla ja pakkasen puremat varvut ja koivunoksat. Kaikki ne mitä kuuluu metässä olemiseen ja yöpymiseen on jotain, mitä kukaan ei voi ymmärtää sitä kokematta. Metsästys on myös sadonkorjuuta minun mielestä, kaikki eivät näe asiaa ehkä niin suoraan, enkä myöskään minä, mutta asia on liian monimutkainen tässä selitettäväksi.

Jokatapaukssea jokainen metsästäjä on yksilö, niin myös tapa miten metsästää,mitä metstää ja minkä verran. Joku nauttii vesilinnustuksesta, toinen hirvenpyynnistä ja jotkut kanalinnustuksesta. Näiden ohella on metsästäjällä niin paljon mahdollisuuksia eri koira rotujen ja riistalajien suhteen, että se tekee metsästyksestä hyvin monipuolisen ja jopa melkein ympärivuotisen harrastuksen. Se kuinka paljon panostaa rahallisesti ja/tai omaa aikaansa metsästykselle, on jokaisen oma asia.


Mietitään ensikerralla lisää! (:

1 kommentti:

  1. hyvää ja kaikille metsästäjille kuuluvaa pohdiskelua!

    tsekkaa mun blogi ja liity lukijaks
    http://minajamunmielipiteet.blogspot.fi/

    VastaaPoista